На думку генерального директора Корпорації Нерухомості РІЕЛ Ростислава Мельника, ринок первинної нерухомості Львова відновлюється майже вдвічі швидше за ринок у столиці, а покупці віддають перевагу об’єктами на завершальній стадії будівництва. Про це він розповів в інтерв’ю бізнес-порталу ЛІГА.

«За моїми даними, в Києві ринок первинки відновився на 25% порівняно з довоєнним 2021 роком, у Львові – 40-45%. Навіть на фундаменті люди несуть гроші забудовникам, які реально зараз будують і мають довіру клієнтів. Наприклад, у Львові на котловані у нас купували житло на двох об’єктах. Як правило, люди цікавляться об’єктами, що на завершальній стадії будівництва».

Він також зазначив, що після початку повномасштабної війни продажі на первинному ринку у столиці зменшилися в 20 разів, а у Львові – у вісім, порівняно з показниками довоєнного періоду. Однак найбільшою проблемою для забудовників сьогодні є нестача кваліфікованої робочої сили:

«У Львові темпи будівництва завжди відставали від Києва. Перший свій об’єкт в Києві я починав в 2014 році. І я тоді не здогадувався, що можна будувати чотири поверхи каркасу в місяць. У Львові це було один або півтора поверхи. Зараз тенденція змінилася, і львів’яни могли вийти на два, два з половиною поверхи. На сьогодні відсутні ресурси, щоб будувати в таких темпах. У мого найбільшого підрядника раніше працювало 150 людей, сьогодні – 50-55. І він не має ресурсів, щоб збільшити свій штат».

Нагадаємо, напередодні Ростислав Мельник заявив про те, що Корпорація Нерухомості РІЕЛ розпочинає реалізацію проєкта побудови дитячого навчального закладу на 270 місць у Львові:

«Ми завершуємо проєктування і почнемо будівництво дитячого навчального закладу. Це буде дитячий садочок на 70 місць і школа на 200 місць. Це буде класний комплекс із басейном, бомбосховищем, яке матиме подвійне призначення щоби його можна було використовувати в мирний час».